Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

"Βατοπέδι" και στην Καστορια ;


Αν η δημοτική αρχή του Γιάννη Τσαμίση, έδειχνε την ίδια σπουδή, στην δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, μ' αυτή που δείχνει τώρα, για την κατασκευή από την Μητρόπολη, ενός "υπερσύγχρονου" εκκλησιαστικού γηροκομείου (;) σε οικοπεδική έκταση δέκα στρεμμάτων, που παραχώρησε ο δήμος, τότε πιθανόν να είχε εξιλεωθεί στον κόσμο που την ψήφισε, για την τετραετία που του χάρισε...



Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκε έτσι! Και η προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την παραχώρηση του οικοπέδου προς την Μητρόπολη, αποτελεί μνημείο αποικιοκρατικής αντίληψης, ανάλογης του "μνημονίου" που επέβαλε το ΔΝΤ στην χώρα μας!
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που η Μητρόπολη Καστοριάς, εκδηλώνει ενδιαφέρον για την "αξιοποίηση" ακινήτου που κατέχει ή που δεν κατέχει, αλλά θα μπορούσε να αποκτήσει, με την συγκατάθεση "θεοσεβούμενων" δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων! Η έφεση αυτή της Μητρόπολης προς το real estate, τοποθετείται χρονικά στην εποχή που ο Σεβασμιότατος κ। Σεραφείμ, σφυρηλάτησε άρρηκτους δεσμούς αδελφοσύνης, με τον μαίτρ του είδους κ। Εφραίμ, όπως μαρτυράει και η ποιο πάνω φωτογραφία!

Υπολογίζεται ότι τα περισσότερα ακίνητα της Μητρόπολης, που βρίσκονται εντός πόλεως και ανέλαβε κατόπιν παρακλήσεων, η Νομαρχία να ανακαινίσει, ανήκαν κάποτε στον Δήμο και πέρασαν στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες!
Την γενική επίβλεψη όλων των παρεμβάσεων σε κτίρια της Μητρόπολης, αναλαμβάνει κατ' αποκλειστικότητα, ένας νέος μηχανικός, που εισήλθε τα τελευταία χρόνια, στον κύκλο των "εξ απορρήτων" του Σεβασμιότατου.
Πάντοτε, πριν από κάθε αίτημα για παραχώρηση ακινήτου, ο Μητροπολίτης προτάσσει την "συνδρομή" του ιδρύματος Νιάρχου, για την αξιοποίηση του. Εκτός από την τελευταία με το γηροκομείο, όπου άφησε να αιωρείται η ύπαρξη ενός "αγνώστου" δωροθέτη, που έκανε πολλούς να ανασύρουν στην μνήμη τους, την γνώριμη φιγούρα του ρασοφόρου businessman του Βατοπεδίου!
Πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Καστοριάς παραχώρησε οικοπεδική έκταση στην Μητρόπολη, που βρίσκεται στην περιοχή Χλόη (πρώην στρατόπεδο ΛΕΜ) για την κατασκευή πάλι εκκλησιαστικού συνεδριακού κέντρου 150 θέσεων!
Μάλιστα είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας ένα ποσό 120.000 ευρώ, για το ξεκίνημα... Μετά από τόσα χρόνια, εκτός από τον θεμέλιο λίθο, έτερον ουδέν...
Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν, ότι ο χώρος πρόκειται να παραχωρηθεί σε γνωστή αλυσίδα σούπερ - μάρκετς, για την κατασκευή πολυκαταστήματος... Μια νέα απόπειρα "αξιοποίησης ακινήτου" από την Μητρόπολη, είχαμε με την παραχώρηση οικοπεδικής έκτασης 35 στρεμμάτων, στο δημοτικό διαμέρισμα Ομορφοκκλησιάς, του Δήμου Αγία Τριάδας επί δημαρχίας Χ. Πανταζή, για την κατασκευή "Κατασκηνωτικού Κέντρου".
Τρία χρόνια μετά, μόνο μια μισογκρεμισμένη πινακίδα, έμεινε για να θυμίζει την ημιτελή προσπάθεια της Μητρόπολης. Ενώ η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Αντωνιάδη, ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την επιστροφή του στον δήμο!

Η συγκεκριμένη έκταση, βρίσκεται στη πανοραμική θέση "Πέτρα" και αποτελεί κατά το ήμιση (5.412,19 τ.μ.) δωρεά της οικογένειας του εκλιπόντος Χ. Μπαλλή προς το Γηροκομείο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της, υπήρξε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο Καστοριάς, στον οποίο τελικά κατακυρώθηκαν. Με την πρόσφατη παραχώρηση του όμως από τον Δήμο, κλείνει ουσιαστικά, μια περίοδος προστριβών με την Μητρόπολη, που στην παρούσα φάση δεν θα ωφελούσε κανένα. Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει, ονομάζεται "απεμπόληση δημοτικής περιουσίας" και γι' αυτό κάποιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν στο εγγύς μέλλον!
Το Γηροκομείο Καστοριάς διαθέτει μια αξιόλογη περιουσία, από την αξιοποίηση της οποίας θα μπορούσε άνετα να συντηρηθεί (βλ. σχετικό πίνακα σε διπλανή στήλη).
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο προσωρινός διευθυντής του ιδρύματος Κ. Σεραφείμ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Νέα Καστοριά" (22-4-2010) όπου μεταξύ άλλων τονίζει:
"Δεν έχουμε σοβαρά έσοδα από την ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου, εκτός από 600-700 ευρώ το μήνα, που προέρχονται από μισθώματα τριών περίπου κατοικήσιμων οικημάτων. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλες 3000-4000 ευρώ το μήνα, οι οποίες κατά τον κ. Σεραφείμ, προέρχονται από τις εισφορές των δέκα τροφίμων του ιδρύματος.
Μετά την άκομψη απομάκρυνση του πρώην διευθυντή του Γηροκομείου Λάζαρου Σίσκου, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες, κράτησε "όρθιο" ο ίδρυμα επί 25ετία περίπου, η διαχείριση του πέρασε στα χέρια του Γιάννη Δημητρόπουλου, οδηγού και πρώην εκπροσώπου τύπου του Μητροπολίτη και του Νικολάου Μπαλλή, γνωστού για την πολυσχιδή δράση του στα κοινά, από τα έδρανα του Δ.Σ. μέχρι τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που εγκατέστησε παρανόμως στην σκεπή της οικοδομής του...
Ενδεικτική της συναντίληψης, που διακατέχει τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής για την αξιοποίηση της περιουσίας του γηροκομείου, είναι η προσπάθεια εκποίησης τριών οικοπέδων εντός του οικιστικού ιστού της πόλης. Η οποία τελικά αναβλήθηκε εις το διηνεκές, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες! Αν και δεν έγιναν γνωστοί επισήμως οι λόγοι της αναβολής, εν τι εικάζεται ότι το Δ.Σ Γηροκομείου, οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση μετά τον θόρυβο που ξέσπασε στην τοπική κοινωνία, από την καταφανώς υποτιμημένη τιμή εκκίνησης που δόθηκε σε ένα από τα ακίνητα (οικόπεδο) το οποίο χαρακτηρίζεται φιλέτο"! Γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση, επί της διαδικασίας, του υπουργείου Οικονομικών, όπως παραδέχθηκε προς την εφημερίδα μας ο διευθυντής του Γηροκομείου κ. Σεραφείμ.
Τα υπό εκποίηση οικόπεδα, στα πλαίσια της "αξιοποίησης" της περιουσίας του ιδρύματος είναι τα εξής:
1. Οικόπεδο 250 τ.μ. στην θέση "ΤΑΜΠΑ-ΧΑΝΕ" - Μεγ Αλεξάνδρου 127 του Δήμου Καστοριάς με τιμή εκκίνησης 30.000 ευρώ.
2. Οικόπεδο 150 τ.μ. στην θέση "ΝΤΟΛΤΣΟ - Νικ. Τσακάλη 14 του Δήμου Καστοριάς με τιμή εκκίνησης 55.000 ευρώ.
3. Οικόπεδο 1205 τ.μ. στην κεντρική πλατεία δ.δ. Χιλιοδένδρου του Δήμου Αγίας Τριάδας, με τιμή εκκίνησης 15.000 ευρώ.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοσίευση της προκήρυξης, έγινε σε μη αναγνωρισμένες εφημερίδες απο τον σχετικό νόμο, πράγμα που την καθιστά αυτόματα άκυρη και εξαιρετικά ευάλωτη, σε όποιον ήθελε να την προσβάλλει νομικά! Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η έννοια "αξιοποίηση" χάνει την σημασία της στην εκποίηση ενός οικοπέδου 250 τ.μ. επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου, με αρχική τιμή εκκίνησης τα 30.000 (!) όταν κτηματομεσιτικοί κύκλοι υπολογίζουν την εμπορική του αξία στα 700 ευρώ/τ.μ.! Παράλληλα η αξιολόγηση του πρώτου οικοπέδου καταρρίπτεται ως υποτιμημένη από την εκτίμηση του δευτέρου, το οποίο αν και μικρότερο είναι ακριβότερο, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη διαφορά στις αντικειμενικές αξίες των δύο περιοχών!
Όλα αυτά συνηγορούν ότι η διοίκηση του Γηροκομείου προχωράει με βεβιασμένες κινήσεις στην "αξιοποίηση" της περιουσίας του ιδρύμα¬τος, χωρίς να διασφαλίζεται απολύτως και το συμφέρον του από την ορθολογική διαχείριση των ακινήτων του. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά, που το Γηροκομείο εκποιεί τα "ασημικά" του, που για πολλά χρόνια υπήρξαν η κύρια πηγή εσόδων για την εύρυθμη λειτουργία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του ιδρύματος, πριν ένα χρόνο, είχε δρομολογήσει την εκποίηση δύο ακόμα ακινήτων, που βρίσκονται εκτός νομού Καστοριάς. Το ένα είναι ένα ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, δωρεά κι αυτό της Αθηνάς Ρίζου, το οποίο όμως καταστράφηκε από εμπρησμό, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και το άλλο η γνωστή βίλα Παπαγελιά στην Αιδηψό. Αποκαλυπτική είναι η επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου Αθηνών κ. Ανδρέα Κουρούκλα, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2008 προς το Δ.Σ. του Γηροκομείου, με την οποία, εκτός από την ενημέρωση που κάνει για τις εξελίξεις στο θέμα της εκποίησης των ακινήτων, επισυνάπτει και την απόφαση για την αντικατάσταση του κ. Ν. Μπαλλή από μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού, από τον κ. Κ. Σεραφείμ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαλλής και τότε συγκέντρωνε αρκετή αρνητική δημοσιότητα εναντίον του, από την εμπλοκή του και σε άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Αλλά παρ' όλα αυτά ο κ. Μπαλλής παραμένει μέχρι σήμερα αμετακίνητος στην θέση του και ανέλαβε να διαχειριστεί επικοινωνιακά κι αυτή την δημοπρασία λόγω της μεγάλης εμπειρίας του σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Η επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου είναι η εξής:

Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2008
ΠΡΟΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΡΙΖΟΥ

Με την ευκαιρία αποστολής της αναλυτικής καταστάσεως εισπράξεως μισθωμάτων για τον μήνα Οκτώβριο 2008 σας ενημερώνω ότι συμπλήρωσα και υπέβαλα δηλώσεις ιδιοκτησίας για τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας του ιδρύματος, επί της οδού Ν. Μεταξά 31 και Φυλής 111, Αθήνα στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, όπως προκύπτει από το συνημμένο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης Ν. 2308/1995. Το κόστος για την υποβολή των άνω δηλώσεων ανέρχεται σε 270 ευρώ και περιλαμβάνει τα τέλη κτηματογράφησης και την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων.
Τελειώνοντας, σας υπενθυμίζω για την επιστροφή των αποσταλέντων πρακτικών των διεξαχθεισών άγονων δημοπρασιών και διαγωνισμών για τα ακίνητα της Αιδηψού και της Ν. Μεταξά 31, Αθήνα, μετά την συμπλήρωση και την υπογραφή τους από τον κ. Σεραφείμ μαζί με την απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος για την αντικατάσταση του κ. Μπαλλή από τον κ. Σεραφείμ ως μέλους της Επιτροπής του διαγωνισμού.
Με τιμή Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Γηροκομείο, ανήκει στην Ισραηλινή Κοινότητα Ελλάδας (πρώην εβραϊκά νεκροταφεία) η οποία μετά την αλλαγή χρήσης, της γης, μπορεί άνετα να την διεκδικήσει. Ενώ δεν έχει διευκρινισθεί νομικά αν η μετονομασία του Νομικού Προσωπικού "Γηροκομείο Λαζάρου και Αθηνάς Ρίζου" σε "Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως", επιτρέπει την μετεγγραφή της ακίνητης περιουσίας του πρώτου στο δεύτερο ! Πόσω μάλλον αν ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα, έχει ή όχι πρόσβαση στις κοινοτικές επιχορηγήσεις, όπως διακαώς επιδιώκουν οι σημερινοί διαχειριστές του ιδρύματος.

ΚΑΙ ... ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ!
Πληροφορίες, που διαρρέουν από νομικούς κύκλους, αναφέρουν ότι από την Εισαγγελία Καστοριάς, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, για την γνωστή υπόθεση του μετοχίου της Μονής Αγίων Αναργύρων στον Αετό Φλώρινας. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί από το Εφετείο Κοζάνης, λόγω της βαρύτητας του κατηγορητηρίου, στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Η ακίνητη περιουσία του γηροκομείου
Νομός Καστοριάς
1. Οικία αποτελούμενη από ισόγειο και Α' όροφο εμβαδού 140 τ.μ. περίπου ο κάθε όροφος, στην συνοικία "Άγιος Παντελεήμονας" επί της οδού Λεωφόρος Νίκης. Δωρεά Ιδρυτών Γηροκομείου.
2. 1/4 ισογείου καταστήματος 39 τ.μ. επί της οδού Κολοκοτρώνη.
3. Οικόπεδο συνολικής έκτασης 150,50 τ.μ. με οικία εμβαδού 75 τ.μ. στην συνοικία "Ντολτσό", επί της οδού Τσακάλη. Δωρεά Δούμα.
4. Χερσότοπος εκτάσεως 4,750 τ.μ. στην θέση "Μύλοι", 300μ. περίπου Β.Δ. του Γηροκομείου.
5. Χερσότοπος στη θέση "Πέτρα" εκτάσεως 5.412,19 τ.μ. Δωρεά Χ. Μπαλλή
6. Χερσότοπος στη θέση "Σπαχιλούκι" στο Φουντουκλί, εκτάσεως 750 τ.μ.
7. Χερσότοπος στη θέση "Σπαχιλούκι" στο Φουντουκλι, εκτάσεως 1000 τ.μ.
8. Άμπελος στη θέση "Σούτσιστα" εκτάσεως 1000 τ.μ.
9. Οικόπεδο στη συνοικία "Ταμπαχανέ" στη Δυτική παραλίμνιο, επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου, εκτάσεως 249,50 τ.μ. Δωρεά Ταβαντζή.
10. 1/2 εξ αδιαιρέτου αγρού εκτάσεως 217 τ.μ. στη συνοικία "Βουνό" επί της οδού Πίνδου. Δωρεά Ζάχου.
12.1/9 εξ αδιαιρέτου αγρού εκτάσεως 6.500 τ.μ. στη θέση "Σπαχιλούκι" στο Φουντουκλί.
13. Αγρός στη θέση "Μπουφάρι" - Άργος Ορεστικό, εκτάσεως 6.000τ.μ.
14. Αγρός στην Κοινότητα Χιλιοδένδρου, εκτάσεως 57.000 τ.μ.
15. Οικόπεδο στην Κοινότητα Χιλιοδένδρου, εκτάσεως 1.205 τ.μ. περίπου
16. Το 1/9 εξ αδιαιρέτου αγρού στη θέση "Δουπιάκοι" Κοινότητας Αμπελοκήπων, εκτάσεως 12.861 τ.μ.
17. Αγροί στην Κοινότητα Δενδροχωρίου, εκτάσεως 35.000 τ.μ. Δωρεά Αγγελίδη ή Αγκέλκου.
18. Αγροί στην Κοινότητα Καλής Βρύσης, εκτάσεως 20.000 τ.μ. Δωρεά Λαζαρίδη
19. Δύο (2) αγροί εκτάσεως 1000 τ.μ, περίπου έκαστος, ένας αγρός εκτάσεως 2000 τ.μ. περίπου και ένας αγρός εκτάσεως 3500 τ.μ. περίπου στην Κλεισούρα. Δωρεά Δόλλα
20. Οικόπεδο συνολικής έκτασης 190 τ.μ. περίπου, με διώροφη οικία επιφάνειας ο κάθε όροφος 61 τ.μ. περίπου, επί της οδού Κυρίτση.
Δωρεά Σοφαροπούλου ή Σουφαράπη - Ψιλή κυριότητα।

Πηγή : Εφημερίδα "Καστοριανή Εστία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου